Tomáš Pavlík: Podporu státu bych směřoval raději do vzdělávání v technicky náročných oborech

V byznys rubrice Ekonom na portálu IHNED.cz se náš CEO Tomáš Pavlík vyjádřil k několika rozličným otázkám, jež se týkaly například zavedení EET (elektronické evidence tržeb), byznysu a několika dalších oblastí. Co si myslí o zavedení EET a existují nějaké lepší alternativy pro výběr daní? Co říká na to, jak náš stát podporuje vznik nových pracovních míst? To vše si můžete přečíst níže, kde najdete ty nejzajímavější otázky i odpovědi na jednotlivé dotazy.

Vyplatí se podle vás Česku elektronická evidence tržeb? Měla se vláda zaměřit na jiný způsob efektivnějšího výběru daní?

Teoreticky může v dlouhodobém horizontu zlepšit celonárodní „ochotu“ platit daně, ale moc tomu nevěřím. Bohužel je to další komplikace pro start drobného podnikání. Negativa podle mě převažují, včetně způsobu výběru dodavatele na příslušný IT systém.

Těšíte se na dobu, kdy budou na silnicích běžně k vidění auta bez řidiče? Dali byste jim přednost před řízením klasického automobilu?

TP: Ano, velmi se na to těším a nechápu, proč to už dávno není běžné. Překvapuje mě, jak je automobilový průmysl pomalý v zavádění digitálních technologií do svých produktů (viz vestavěné navigace bez aktualizací on line).

Podle personalistů bývají Slováci ambicióznější, sebevědomější a odvážnější. V čem bychom se od nich měli v byznysu poučit? A co naopak můžeme naučit my je?

Na Slovensku znám velmi schopné lidi, kteří se nebojí s hrdostí vstoupit do mezinárodního businessu a mají dostatek energie a síly v něm uspět. Stejně schopné lidi znám v mnoha jiných končinách světa. Že to nějak souvisí s národností? Předsudek.

Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích, nebo proti němu? Jaký je váš hlavní argument?

Vůbec nechápu, že to v 21. století ještě řešíme. Jsem jednoznačně pro zákaz. Kromě zdravotních důvodů kouř spolehlivě zničí chuť i aroma každého jídla i nápoje. Mimochodem, rád si vykouřím dobrý doutník, ale sám, bez jídla a nikoho s tím neotravuju.

Nabíráte aktuálně nové zaměstnance, nebo máte „plný stav“? Uvítali byste, kdyby stát více podporoval vznik nových pracovních míst pro nezaměstnané?

Rosteme a nabíráme nové zaměstnance. Podporu státu bych směřoval raději do vzdělávání v technicky náročných oborech než do umělého vytváření pracovních míst.

Je podle vás elektronická evidence tržeb, kterou chce zavést Andrej Babiš, nejlepší cestou k efektivnějšímu výběru daní? Existuje lepší alternativa?

Česká společnost neplacení daní v malém akceptuje. Pokud ale EET přiměje většinu živnostníků daně platit, tak se to stane normou stejně jako ve vyspělém světě.

Celý článek obsahující kompletní seznam všech položených otázek a odpovědí najdete na této adrese.