Střípky z QCon London 2019

Také se vždy těšíte na zajímavé akce pro jejich aktuální témata, trendy a především na ukázky reálných zkušeností od lidí, kteří opravdu ví, o čem mluví? Pro nás takovou akcí byla bezkonkurenčně únorová  IT konference QCon London 2019. Právě důrazem na reálné praktické zkušenosti (a nikoliv pouze „success stories“) se QCon zásadně odlišuje od ostatních IT konferencí.

Během třídenního přednáškového programu, který jsme strávili v nádherném prostředí Queen Elizabeth II Conference Centre spolu s dalšími více než 700 účastníky z celé Evropy, nabídl každý den 8 tematických pásem pro oblasti, jako jsou DevOps, Java, AI/Machine learning, Cloud technologie a mnoho dalšího. Opravdu tedy bylo z čeho vybírat a každý si mohl najít to své. Většina příspěvků, kterých jsme se účastnili, nabízela cenný nezkreslený pohled na realitu buzzwordů a trendů, kterým je opravdu lehké podlehnout.

Dovolíme si poukázat na několik příkladů. Prvním z nich je poskytovatel ubytovacích služeb Airbnb a jeho příběh s microservices. O tomto architektonickém přístupu začali v Airbnb přemýšlet až ve chvíli, kdy jejich business začal pokrývat více než 2 miliony klientů po celém světě. Do té doby bez problémů pracovali se sice modulární, ale stále monolitickou aplikací. Vlastní přerod z monolitu do microservices architektury trval dva roky a vlastně stále probíhá (společnost narostla z iniciálních 40 vývojářů v jedné budově na současných 1200 po celém světě!). Tato změna s sebou nesla i nutnost změny organizace směrem k agilnímu vývoji (jedna služba à jeden tým) a masivní investice do DevOps s velkým důrazem na infrastrukturu, monitoring a obecně odolnost služeb.

Druhý zajímavý příklad lze najít u prezentace, kterou měl Yevgeniy Brikman (společnost Gruntwork) na téma stavby produkčního infrastrukturního řešení (Kubernetes, Docker, serverless, NoSQL, a další často skloňované termíny). Dle společností sesbíraných statistik je časová náročnost stavby opravdu produkčně spolehlivých prostředí následující:

Výše uvedená tabulka však prezentuje pouze čas potřebný pro stavbu prostředí (a základní otestování), nikoliv následný provoz. Je to tedy krásná ukázka situace, kdy vše tzv. na papíře vypadá jednoduše a bezproblémově, protože „ti velcí“ už to dávno používají (Netflix, Google, Facebook, Airbnb, apod.). Bohužel ne tak často se člověk na hlavních stránkách IT portálů a více obchodně orientovaných konferencí dozví, jaké úsilí tyto společnosti musely pro dosažení svého cíle vynaložit a jaké další prostředky musí vynakládat na každodenní provoz.

Konference typu QCon jsou opravdu potřeba a doporučujeme je všem, kdo věří v marketingové proklamace, že nová technologie nebo metodika vyřeší všechny problémy. Není tomu tak a nejspíš ani nikdy nebude. Vždy bude platit „něco za něco“ a je úlohou software inženýrů všechna pro a proti dobře zvážit, než se bezhlavě pustí do neznáma.