ZakonyMluvi.cz aneb AI odpovídá na otázky z českého práva

 

  • Portál ZákonyMluví.cz dokáže díky AI vyhledávat v paragrafech občanského zákoníku a srozumitelně odpovídat lidem na jejich dotazy.
  • Datový tým Profinitu umožnil na vlastní oči se přesvědčit, jak se AI orientuje v české paragrafové džungli.
  • Podobná řešení už úspěšně fungují na méně náročných textech, jako jsou odborné firemní směrnice, uživatelské manuály, příbalové letáky k lékům atp.
  • Podobně fungující AI nasazuje Profinit také ve firmách. Jejich zaměstnanci tak snadněji získávají odpovědi, které by jinak museli hledat například v interních směrnicích.

Petr Paščenko

Petr Paščenko, Head of Data Science, Profinit

Tento týden jsme představili výsledek experimentu s AI nazvaný „Zákony mluví“. Tento inovativní koncept využívá generativní umělé inteligence pro vyhledávání odpovědí na otázky z oblasti občanského a silničního zákoníku. Namísto složitého prohledávání rozsáhlých právních dokumentů stačí položit otázku a AI se ji pokusí ze všech sil zodpovědět.

Zákonymluví.cz ukazují možnou podobu pokroku v oblasti práce s rozsáhlými textovými kodexy. Firmy mohou využít ChatGPT a umožnit svým zákazníkům i zaměstnancům snadný přístup k informacím formou interaktivního dialogu. Je to další významný krok na cestě ke skutečné demokratizaci dat a zvýšení efektivity u celé řady běžných pracovních činností.

„Když jsem před 15 lety studoval umělou inteligenci, nedokázal jsem si představit, že se dožiji takového průlomu, jaký pozorujeme dnes,” říká Petr Paščenko, Head of Data Science Profinit. „Ještě před rokem by podobné řešení zabralo expertnímu týmu několik let, dneska se dá vytvořit doslova za pár týdnů.“

Jakožto přední poskytovatel softwarových řešení v ČR se intenzivně věnujeme vývoji uživatelských aplikací nad generativní umělou inteligencí. Poskytujeme moderní software řešení největším českým i zahraničním společnostem. „Zákony mluví“ je příkladem inovace, kterou nabízíme nejen svým zákazníkům, ale široké veřejnosti, abychom tak demonstrovali současné možnosti generativní AI.

 

Zároveň se ukazuje, že umělá inteligence zdaleka není perfektní, a i v tomto případě je nutné ji neustále zdokonalovat. V řešení od Profinitu je vždy uvedena reference na odpovídající paragraf, takže tazatel má možnost podívat se přímo do dané části právního předpisu.

screenshot webu

Screenshot webu ZakonyMluvi.cz

Petr Paščenko

Petr Paščenko prezentuje projekt Zákony mluví zákazníkům Profinitu