Manažerský informační systém by měl být postavený jako jedno ucelené řešení

Manažerský informační systém (MIS) hraje důležitou roli v každé firmě. V prosincovém čísle odborného časopisu IT Systems vyšel článek jednoho z našich specialistů. V něm popisuje aspekty, které jsou spojeny se zaváděním manažerského informačního systému, jenž má pokrýt všechny hlavní informační potřeby managementu společnosti.

Manažerské informační systémy mohou mít různou podobu. V menších firmách agendy manažerského systému bez problémů pojme jednoduchý Excel a zdravý rozum šéfa firmy. Taková firma může bez problémů prosperovat.

Podobný model může fungovat i u větších firem za předpokladu, že panuje důvěra mezi zodpovědnými manažery, kteří spolu efektivně komunikují, spolehlivě sdílí stejné cíle a strategie postupu. Rozhodně nelze tvrdit, že manažerské informační systémy přinášejí benefity „za každou cenu“.

Co má splňovat manažerský informační systém?

Účel, záběr, přínosy a náklady manažerského informačního systému je nutné vždy posuzovat v kontextu každé konkrétní firmy. Na co se zaměřit při zavádění MIS a které aspekty je třeba zvážit, se zaobíral Vašek Bárta v první části článku.

Manažerský informační systém by měl pokrýt všechny potřebné agendy a měl by být tvořen jedním řešením. V ideálním případě jedním softwarovým nástrojem (a tak, aby byl snadno použitelný pro i méně technicky zdatného uživatele).

Dále by měl manažerský informační systém používat jednotné dimenze. V nich měří a vykazuje své výstupy – zakázky, produkty, střediska, segmenty, ukazatele nákupu, výroby, obchodu a financí. K zavádění MIS je nutné připravit také rozumný plán implementace MIS a jeho postupného rozvoje.

A neměl by přijít o svého „hlavního tahouna“, tedy člověka, který je původcem celé myšlenky. Ten by měl celý záměr (zavádění MIS) odtáhnout od začátku až do konce. Ztráta takového člověka (odchod do jiné firmy) může být pro zdárné dokončení projektu zcela fatální.

V článku samotném se náš expert dále zaobíral také datovou konsolidací spojenou se zaváděním MIS do firmy. A také na fakt, že díky přesně stanoveným postupům lze dramaticky minimalizovat náklady na zavádění MIS. Zmiňuje také, že manažerské informační systémy by měly být vnitřně řešeny jako komponentní řešení.

Ve druhé polovině článku jsou pak podrobně rozebrány trendy, které v poslední době hrají významnou roli při návrhu manažerských informačních systémů a osvědčily se také v praxi.

Přečtěte si celý článek (v online verzi) o zavádění MIS do výrobního podniku.

manažerský informační systém