7 ověřených metodik špatného projektové řízení

Život projektového manažera není občas jednoduchý. Neustále je na schůzkách, ve stresu, nadřízení chtějí výsledky a vysvětlení, tým by chtěl zase naopak chvíli klidu, atd. Není tedy divu, že nejeden manažer podlehne svodům „temné strany síly“. Níže uvádíme 7 metodik projektového řízení, které se možná zdají být lákavými, ale projekt spolehlivě rozloží (a většinou i celý tým).

SMTP management

Takový manažer je v kuloárech známý pod přezdívkou „přeposílač e-mailů“. Typicky nic nerozhodne ani nic nevyřeší. Na druhou stranu zná většinu emailových adres v organizaci.

NMF (SEF) management

Není důležité, zda projekt dopadne úspěchem. Hlavní je, aby mohl PM na konci v případě neúspěchu prohlásit: „Not My Fault“ / „Someone Else’s Fault“. Této technice „krytí si vlastního pozadí“ je pak podřízeno vše od řízení lidí až po reporting.

SEP management

Chcete mít klidné spaní? Udělejte ze svých problémů problémy někoho jiného („Someone Else’s Problem“) a je to. Sice to s vaše problémy nijak nevyřeší a projektu nepomůže, ale zase můžete směle přejít do řízení pomocí NMF/SEF.

MSOD management

Není důležité, co reportuji, ale hlavně, že to dobře vypadá. Nástroje sady MS Office (a samozřejmě MS Project) jsou nejlepším kamarádem – takový PM je moderní a MS Office Driven. Hlavně hodně nicneříkajících tabulek a grafů. Když ani to nezabere, vyplatí se zkusit Gantt diagram s plánem zdrojů na rok dopředu s přesností na hodiny.

IYB management

Kdo se ptal na názor týmu nebo smysluplnost požadavku? Diskuze je pro slabochy a soft-skills jsou přece už z definice moc „soft“: „I am Your Boss“.

ICDM management

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Pokud je potřeba cokoliv rozhodnout, je na čase použít osvědčenou mantru: „I Cannot Decide Myself“.

WSD management

Mnoho problémů, nevíte kam dál a nikdo neporadí? „Workshop Driven Management“ je tu přesně pro vás. Pozvěte co nejvíce lidí, nejlépe ze všech oddělení a nechte je tak 3 – 4 hodinky se bavit k vašemu tématu. Na konci s největší pravděpodobností zjistíte, že se nevyřešilo vůbec nic, protože se po 10 minutách začaly díky absenci agendy a cíle utvářet menší skupinky, které se bavily o počasí (v lepším případě). Alespoň si ale do týdenního reportu můžete napsat, že proběhl workshop.

Pokud jste se s ničím podobným ještě nesetkali, tak vám upřímně gratulujeme. Pokud se jedná o „denní chléb“, tak doporučujeme zkusit konstruktivní zpětnou vazbu. Zkušenost Profinitu říká, že pokud je druhá strana rozumná, máte šanci situaci zlepšit vlastně pro všechny. V opačném případě alespoň přesně víte, na čem jste.

Michal Petřík