Na slovíčko s krasobruslařem a BE developerem Alexem Molnárem

Co spojuje svět kódů a ledových piruet a jak skloubit náročné tréninky s pracovním nasazením? Přečtěte si rozhovor s naším kolegou, krasobruslařem a BE developerem Alexem Molnárem.

Jak ses ke krasobruslení dostal a odkdy se mu věnuješ?

 

Krasobruslení bylo vždy mým dětským snem. Od malička jsem s nadšením a obdivem sledoval přenosy z Mistrovství Evropy, světa a olympiád. Bohužel, v části Slovenska, ve které jsem vyrůstal, nebyly možnosti trénovat krasobruslení. Jediný stadion v dostupné vzdálenosti fungoval pouze sezónně, ale i tak jsem nikdy nevynechal jedinou příležitost zkoušet si různé prvky, které jsem viděl v televizi, alespoň na hokejových bruslích. Nejblíže ke krasobruslení jsem se dostal, když jsem si na pár minut půjčil dámské brusle. Hned jsem zakopl a spadl 😄

Během studia na vysoké škole jsem začal hledat kurzy krasobruslení v Košicích, ale tam mě odmítli s odůvodněním, že jsem příliš starý a že trénují pouze děti. Po ukončení studia jsem si našel práci v Profinitu a odešel jsem do Prahy. Znovu jsem začal prohledávat internet a v roce 2019 jsem měl poprvé štěstí. Našel jsem kurzy určené přímo pro dospělé, kam chodily různé věkové kategorie od začátečníků až po pokročilé. Mé nadšení a odhodlání bylo tak velké, že jsem se na kurz okamžitě přihlásil. Za necelé dva týdny byla první hodina, předtím jsem měl týdenní dovolenou v zahraničí a neměl jsem brusle. Ještě den před odletem jsem běhal po Praze, abych je koupil 😅

Postupem času mi kurz přestával stačit, chtěl jsem se učit a trénovat více. Trenérka, kterou jsem znal z kurzů, mě bohužel odmítla, protože měla příliš mnoho svěřenců.

Znovu se na mě usmálo štěstí před dvěma lety, když jsem narazil na stejnou trenérku. Uvolnilo se jí pár míst a vzala mě na milost. Když jsem se k ní dostal, myslel jsem si, že už trochu bruslit umím. Po dvou minutách mě vyvedla z omylu a přišel krutý střet s realitou. Všechno, co jsem se do té doby naučil, bylo technicky špatně, a musel jsem se to přeučit.

 

Krasobruslení je esteticky krásný sport, zatímco IT se často soustředí na řešení technických problémů. Vidíš nějaké paralely mezi těmito dvěma odlišnými zájmy?

 

Krasobruslení je esteticky krásný sport, ale nejen to. Je hlavně velmi technicky náročné. Tak esteticky pěkně to vypadá proto, že lidé, kteří to dělají, dokonale ovládají techniku. Navozují pocit jednoduchosti a ladnosti.

Pokud se učíte bruslit v dospělosti, tak stejně jako v IT řešíte řadu problémů. Děti se tyto věci učí jednodušeji. Trenér jim něco ukáže a ony to zopakují. A hlavně se nebojí. Dospělí už mají větší strach a potřebují přesný popis – stejně jako v IT zadání –, co a jak musí udělat (hlavu otoč ve směru jízdy, nedívej se na led, zapni tyto svaly, přepni a vytoč špičku, nezakláněj se, nepředkláněj se, buď více v koleni, lehni si na kruh…).

Pokud se člověku něco nedaří, něco mu nefunguje, tak stejně jako v IT musí svůj problém či chybu, přesně popsat, protože až na základě toho může trenér najít adekvátní řešení.

Při používání dobře fungující aplikace v IT většinu uživatelů ani nenapadne, kolik lidí, úsilí a hodin práce se za tím skrývá. A stejně je to i v krasobruslení. Diváci si ani nedokážou představit, kolik dřiny, tréninků a bolesti se skrývá za tím krásným estetickým vystoupením, které vidí na televizních obrazovkách.

Podobně jako v IT, když svým známým/kamarádům řeknu, že pracuji v IT, hned dostanu otázku/požadavek na opravu/poskládání počítače. Při krasobruslení tomu není jinak. Nejčastěji dostávám tři otázky:

Skáčíš trojitý axel? (ne že bych nechtěl 😢) Točíš tuto piruetu? (myslí Biellmannovu piruetu 🤣) Trénuješ na olympiádu? 🙃

A stejně jako v IT pak přicházejí různé nereálné požadavky, např. abych někoho na nejbližším veřejném bruslení naučil piruetu (snažím se je učit už 4 roky a sám mám stále problémy 😱 ).

 

Jak často a pravidelně trénuješ? Účastníš se i soutěží?

 

První dva roky to byla asi hodina týdně během zimní sezóny. Od roku 2021 mám tréninky na ledě trvající hodinu až hodinu a půl přibližně 3–4krát týdně. K tomu jeden nebo dva tréninky na suchu a každý má přibližně hodinu. Tréninky na suchu jsou velmi důležité pro zlepšení pohybového rozsahu, koordinace, učení se správných pozic, skoků, piruet na spinneru. Pokud je dobrá konstelace hvězd 😄, vyskytne se více volných ledů na různých stadionech, je volný čas, umožňuje to práce na projektu u zákazníka a trenéři mají volné termíny, tak se dostanu i na 10 tréninků za týden. Každý večer se snažím přidat alespoň 10minutové cvičení v podobě stretchnigu nebo posilování vlastní váhou.

V létě se účastním i různých kempů, které trvají den až týden. V rámci nich strávím denně 2–3 hodiny na ledě a 2–3 hodiny a suchu.

Nejraději mám delší tréninky (cca 3,5 hodiny), na kterých se pořádně zahřeju, nebo dny, kdy můžu být na ledě ráno před prací a večer po práci znovu.

Své první soutěže jsem se zúčastnil až letos, protože rád vyhrávám 😉 Startoval jsem v kategorii Elements, kde se jezdí předem určené povinné prvky ve stanoveném pořadí. Aktuálně se připravuji na svoji první volnou jízdu v kategorii Adult.

 

Je krasobruslení časově náročné? Je těžké skloubit jej s prací? Jaké jsou největší výzvy, se kterými se potýkáš při kombinaci kariéry v IT a aktivního zapojení do krasobruslařského světa?

 

Krasobruslení je časově náročnější než mnohé jiné sporty, kterým jsem se věnoval, a to mám ještě štěstí, že moje partnerka mě podporuje, chápe a bruslí spolu se mnou. Nevyhnu se proto pocitu, že den má málo hodin, týden málo dní a že toho stíhám méně, než bych chtěl.

První výzvou je led. Mnoho stadionů mrazí pouze sezónně. Stadiony fungující celoročně zase mívají alespoň jednou ročně delší odstávku. Člověk si nemůže dovolit každý týden pronajímat ledy pouze sám pro sebe, kdy se mu to hodí. A rozvrhy volných hodin a veřejných bruslení na stadionech nedokážu vždy skloubit s prací.

Druhou výzvou jsou časy trenérů. Když už je konečně k dispozici led a práce mi umožňuje jít na trénink, nemusí mít čas trenér. Mám jich více, ale i tak se stane, že nechtěně trénuji sám.

Třetí výzvou je počet lidí a jejich schopnosti. Je náročné zkoušet části volné jízdy, skoky, zlepšovat skluz, je-li na ledě větší počet bruslařů nebo menší skupina se slabšími schopnostmi (lidé, kteří nedokážou vůbec zabrzdit a ovládat svou dráhu). Někdy je návštěvnost tak vysoká, že je člověk rád, má-li prostor metr na metr, na kterém dokáže zkoušet nějaký krok nebo otočit piruetu, aniž by do něj někdo vrazil. Když se zase snažíte trénovat na ledech s juniory či tanečními páry a sportovními dvojicemi, musíte se zastavovat, aby vás dokázali „obbruslit“ (neměli byste se jim snažit uhýbat, často se totiž stane, že jim vlezete rovnou do dráhy 😀), a pokud zkoušejí své programy/jízdy na hudbu, musíte se odklidit k mantinelu a nepřekážet.

Čtvrtou výzvou je člověk sám o sobě a jeho rozpoložení. Je nezbytné být na ledě v dobré kondici, a to fyzické i psychické. Musíte se koncentrovat na každý svůj pohyb, koordinaci různých částí těla, pokud – byť jen na chvilku – ztratíte pozornost, můžete zranit sebe, případně někoho jiného. Po některých náročných dnech v práci není vždy dostatek síly a chuti koncentrovat se a bruslit. Navíc se vždy střídají dní, kdy předčíte svá očekávání a vše se vám daří, a naopak dny, kdy nevychází vůbec nic a cítíte se, jako byste na bruslích stáli první den.

 

A co děláš v Profinitu? Jak dlouho u nás pracuješ?

 

V Profinitě pracuji již skoro 10 let. Začínal jsem jako tester na projektu v bance, kde jsme dodávali internetové bankovnictví, a postupně jsem se přepracoval na pozici BE developera aplikací. Během práce v Profinitu jsem měl tu čest setkat se s programovacími jazyky Java, Angular, C#, Visual Basic, Kotlin a React. Díky Profinitu jsem působil v oddělení call centra banky a aktuálně pracuji v oblasti investic.

 

Jaké jsou tvé plány do budoucna v krasobruslení a jak se chceš dále rozvíjet ve své kariére v IT?

 

Mám strašně mnoho plánů 🤣

Dětským a asi poněkud nereálným snem je Biellmannova pirueta. Reálnějším plánem v individuálním krasobruslení je jednoduchý Axel, jakýkoli z dvojitých skoků a nové zajímavé prvky (rad se učím efektní prvky, které jsou často součástí exhibic, jako například hydroblade, cantilever, side lunge pistol…).

Aktuálně s partnerkou zkoušíme párové bruslení, a tak je dalším plánem natrénovat jízdu ve sportovních dvojicích (včetně spirály, zdvihaček a dalších párových prvků). V neposlední řadě je mým plánem zúčastnit se zahraničních závodů, buď jako jednotlivec nebo sportovní dvojice.

Co se týče pracovní kariéry v IT, chtěl bych se zdokonalovat v používaných programovacích jazycích a rozšířit své znalosti v jazycích Kotlin a React.

 

Děkujeme za rozhovor! 🙂