Ondra Kudláček: „Na Profinitu mě nejvíce baví různorodost projektů.“

S Profinitem přišel poprvé do styku před deseti lety jako student, dnes pro něj pracuje jako Java vývojář. Co všechno má v Profinitu na starosti, s jakými technologiemi přichází do styku, co ho nejvíce baví a čím je pro něj Profinit výjimečný? Přečtěte si rozhovor se zkušeným Javistou Ondrou Kudláčkem.

Jak dlouho jsi v  Profinitu a jak ses k němu vlastně dostal?

Pro Profinit pracuji zatím půl roku, ale v povědomí jej mám už od svého studia, kdy jsem jej potkal na matfyzu na akci Dny firem. Bylo to před více než 10 lety a Profinit se tehdy prezentoval jako menší firma se zajímavými projekty z několika různorodých odvětví. Loni jsem ale do Profinitu nastoupil jako do větší firmy s 600 zaměstnanci, která se zabývá velkým počtem zajímavých projektů z různorodých odvětví, ale stále není korporátem 🙂

A co děláš v Profinitu ty?

Mám roli Java vývojáře, což zahrnuje všechno od programování v Javě přes sepisování dokumentací, úpravu a konstrukci databázových modelů a schémat až po přípravu automatizovaných nástrojů pro testy, build a nasazení. Ve zkratce přeměňuji kávu z naší kuchyňky na aplikace.

Kdy ses začal zajímat o IT? Chtěl jsi být programátorem už odmalička?

Konkrétně programátorem jsem být nechtěl, ale jinak ano; už od útlého věku mě zajímaly počítače a převážně hry. Ještě na základní škole jsem chodil do kroužku programování v jazyce Karel, kde jsme po výuce s kamarády lámali rekordy ve hře Vlak a snažili se zjistit hesla do vyššího levelu. Na střední škole jsem pak měl možnost se k IT více přiblížit. Zkusil jsem si vytvořit své první webové stránky, napsat pár řádků kódu v Cčku a ujistil jsem se, že tohle je cesta, kterou chci pokračovat.

S jakými technologiemi přicházíš nejčastěji do styku?

Nejvíce se setkávám se vším z okolí Javy a webových aplikací. Pracuji se servery JBoss, databázemi MS SQL nebo například GitLabem pro verzování a správu zdrojových kódů. K tomu mám možnost si vyzkoušet celou řadu cloudových technologií, jako je například AWS či MS Azure, a také třeba virtualizaci nebo kontejnerizaci.

„Na Profinitu mě nejvíce baví různorodost projektů.“ 

 

Co tě na práci v Profinitu nejvíce baví?

Řekl bych, že různorodost projektů. Už jsem měl možnost pracovat na upgradu starší Java aplikace a hledat závislosti a řešit s tím spojené problémy v kompatibilitě mezi verzemi knihoven. Podílím se na vývoji synchronizačního systému, umožňujícího online komunikaci nad dávkovým core systémem. A těším se, co přijde dalšího.

Také se mi moc líbí odborné komunity, což jsou pravidelná setkání, ve kterých se do hloubky diskutuje o různých, předem domluvených tématech. Dozvídám se tam třeba o aktivitách, které se odehrávají v doméně kryptoměn, nebo o různých perličkách z projektů a novinkách ze světa softwarového inženýrství.

Je Profinit něčím výjimečný, když ho porovnáš se předešlými zaměstnavateli?

Jednoznačně ano – a to lidmi. Ve firmě panuje klidná atmosféra a všichni se společně podílejí na kvalitně odvedené práci. V jiných firmách je často vidět zbytečná rivalita, ať už mezi týmy nebo jednotlivci. Tady je ale každý ochotný nabídnout své vědomosti a pomoc bez ohledu na svou příslušnost k jinému projektu nebo týmu.

A co děláš, když zrovna nepracuješ, jaké máš záliby? Potkáváte se s kolegy i mimo práci?

Z IT mě nejvíce zajímá oblast virtualizace a automatizace, na což si občas najdu chvíli. Mimo to rád běhám, což mi pomáhá zachovat si klid ve shonu každodenních starostí.

S kolegy se potkáváme, pokud to naše časové možnosti dovolí. V kancelářích i přes pracovní nasazení panuje skvělá atmosféra a člověk si tam nikdy nepřipadá úplně jako v práci 🙂

Díky za rozhovor!