Zkouškové období očima zkoušejícího

zkouskove obdobi

Taky jste si se spolužáky vyměňovali (případně ještě vyměňujete) občas veselé, občas hrůzostrašné zážitky ze zkoušek? A víte, že obráceně to funguje také? Dnes bych se s vámi rád podělil o pár nejsilnějších zážitků z těch zhruba 250 zkoušek, které jsem v posledních dvou letech absolvoval na druhé straně barikády. O kuželu nejistoty jste již, předpokládám, slyšeli, bohužel někteří studenti nikoliv, a tak se mezi odpověďmi našla i tato: „Vím vůbec něco?“ Onen student ji doplnil ještě „krychlí jistoty“ obsahující zcela pravdivé tvrzení: „Tuhle zkoušku neudělám“. Patřil totiž k rekordmanům, kterým se podařilo dosáhnout 0 bodů v testu, jehož poslední bodovaná otázka zněla „Uveďte, z jakých materiálů jste se na zkoušku připravovali“. Stejného výsledku dosáhl i student, který po padesáti minutách odevzdal zcela čistý papír (dodnes nechápu, proč tak dlouho čekal). Nicméně i tento výkon byl posléze překonán studentem, který se dvakrát nechal vyhodit, protože nedorazil ke zkoušce (na kterou se přihlásil) a na posledním termínu své počínání odůvodnil tím, že ještě neměl zápočet z cvičení – jen podotýkám, že daný předmět žádná cvičení neměl.

Ke kuželu nejistoty se pojí ještě jedna příhoda – jistá studentka mi na úvod ústní části líčila, jak se s kolegy nasmáli, když se na zkoušku v práci učila – o takové blbosti, jako je kužel nejistoty, prý jaktěživ neslyšeli. Na známku její výrok vliv neměl, i když se musím přiznat, že jsem trochu skřípal zuby, protože si, samozřejmě, stejně jako prakticky všichni vyučující myslím, že můj předmět je ten nejdůležitější na světě. Inu, každá zpětná vazba je cenná.

V rámci písemné části dávám studentům možnost nechat mi na sebe kontakt pro případ, že by se jim písemka nepovedla, a ústní část by tedy nepřipadala v úvahu (nepřijde mi fér, nechat je čekat půl dne, aby se pak dozvěděli, že u zkoušky neuspěli). A jednomu studentovi se velmi vyplatilo napsat mi své telefonní číslo, protože zvládl mezi písemnou částí a ústní usnout a zaspal tak svůj časový slot na ústní část. Takže jsem si ke zkoušení přibral i službu buzení po telefonu. Uznejte sami, že s e-mailem by to asi nefungovalo.

 

Autor: Martin Hlavatý

Delivery Manager