Vše nejlepší z Profinitu do FITu!

Minulý měsíc oslavila své 10. narozeniny Fakulta informačních technologií ČVUT (FIT), se kterou velmi rádi spolupracujeme už od počátku její existence. Dovolte mi, kromě gratulace, i malé ohlédnutí za naší společnou prací.

Výuka

Za katedrou můžete pravidelně potkávat naše kolegy při výuce předmětů Softwarové inženýrství 2 (BI-SI2), Databázové systémy v praxi (MI-DSP) a Pokročilé informační systémy (MI-PIS). Tuto možnost bereme jako významnou část naší spolupráce, a to nejen proto, že se na výchově softwarových inženýrů podílíme od samého počátku, ale můžeme studentům ukázat, jak se software vytváří v praxi a naladit je na vlnu – že softwarové inženýrství je potřeba dělat pořádně!

Výzkum

Je skvělé, že se FIT snaží propojovat vědecký výzkum a praxi. Jedním z našich nejpřínosnějších společných projektů byl grant TH01010737 v programu Epsilon 1, v rámci kterého jsme vyvinuli řešení pomáhající v odhalování a předcházení podvodnému jednání ve finančním sektoru. Funkčnost daného řešení se aktuálně úspěšně testuje a implementuje v komerční praxi.

Studentské práce

Na portálu SSP mohou studenti najít širokou nabídku prací, jak v oblasti softwarového inženýrství (např. nástroj na odhady pracnosti softwarových systémů), tak i třeba v oblasti data miningu a nástrojů pro práci s daty. Diplomky u nás v Profinitu konkrétně vypsané nemáme, ale rádi s každým studentem probereme aktuální zajímavá témata a psát se může i pod naším vedením.

OpenDataLab

Velmi významnou součástí našeho partnerství je OpenDataLab laboratoř. Jejím hlavním cílem je nabídnout nápady, pomoc a případně i zadání semestrálních a závěrečných prací studentům na téma zpracování a využití otevřených dat. Za zmínku stojí např. práce na témata „Prediktor zpoždění v příměstské dopravě Prahy“, „Souvislost hustoty dopravy s počasím“, „Crawler úředních desek měst a následná kategorizace dokumentů“. Kompletní zdrojové kódy ke všem pracím jsou k dispozici na GitHubu laboratoře.

Invited lectures

Mimořádně zajímavé jsou informatické večery, kam stojí za to zajít, a to nejen na přednášky od nás ;-). Z našich si dovolím zmínit třeba „Slasti a strasti dvou verzí Angularu v jednom systému”, „Odhal krádež identity – data science v praxi” nebo „Jak jsme stavěli bitcoinovou burzu”.

CoFit

Určitě nemůžeme vynechat pravidelnou akci CoFIT, na které můžeme studentům představit pracovní příležitosti v Profinitu a osobně zodpovědět všechny jejich dotazy.

Tak na zdraví do mnoha desítek úspěšných let a naší spolupráce! ☺

 

Autor: Mirek Zoubek

Services & Products Director