Tomáš Pavlík: Bankovní sektor celosvětově prochází krizí svého základního business modelu

Bezpapírová banka, archivace dokumentů, bezpečnost, digitalizace, mobilní a front-endová řešení, irelevantní obchodní nabídky v nevhodnou dobu, to jsou stěžejní oblasti, které teď aktuálně hýbou českou bankovní a finanční sférou v oblasti IT.

CEO společnosti Profinit Tomáš Pavlík se právě na toto téma vyjádřil v článku pro ITbiz k současné situaci v bankovnictví a finanční sféře a k nutné změně, která celé toto odvětví čeká v dohledné době. Profinit by podle Pavlíka rád vyřešil jeden problém týkající se digitalizace bankovního sektoru, tím je velké množství irelevantních nabídek:

„Nejlepší nabídku na úvěr od banky dostanete většinou v situaci, kdy žádný úvěr nepotřebujete a naopak. Pracujeme na řešení, které by umožnilo bankám lépe využít informace k tomu, aby svým zákazníkům poskytovala lepší služby.“

Tímto řešením je naše softwarové řešení pro marketingovou automatizaci Sales Booster, které dokáže na základě transakčních dat identifikovat vznikající potřebu zákazníka. Finanční instituce tak získá komplexního přehled o významných událostech u klienta, které mohou hrát roli v jeho nákupním rozhodování (dokončení či nedokončení nákupního procesu v košíku, nedávná návštěva pobočky, větší transakční změny na účtu, narození dítěte atd.) a může ve správný okamžik zareagovat nejlepší možnou „nabídkou.

„Kromě již zmíněných řešení v oblasti přímých kanálů a distribuce, máme v portfoliu řešení pro téměř všechny hlavní bankovní procesy včetně tzv. core bankingu. Podobně komplexní nabídku jako v bankovnictví máme také pro pojišťovny a leasingové společnosti,“ jak uvedl Tomáš Pavlík v rozhovoru pro ITbiz.

Profinit patří k největším tuzemským dodavatelům řešení zajišťujících komunikaci s klienty. Jedná se například o zákaznické portály, internetová bankovnictví nebo mobilní aplikace. Finanční sektor přitom pro firmu představuje přes 60 % příjmů. Největšími zákazníky Profinitu jsou právě finanční instituce jako Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB.