PRIMETIME FOR BIG DATA 2020 aneb Big Data na scéně

Podobně jako jiné významné konference se i letošní big datový „Prajmtajm“ přesunul do online světa. I když ne tak docela, protože řečníci vystupovali na skutečném pódiu pražského hotelu Clarion a debatovali tváří v tvář s jako vždy skvělým Danielem Stachem. Díky ostřílenému moderátorovi, ale především díky mnoha zajímavým hostům z rozličných oborů se jednalo o velmi kvalitní akci.

Profinit samozřejmě ani letos nezůstal bez své účasti a navázal na v loňském roce oceněnou přednášku na téma datové analytiky v bankovnictví. Letos byla však hlavní hrdinkou česká Raiffeisenbank a naše společná implementace produkční big data platformy.

Vedoucí kompetenčního centra pro data a informace Lukáš Mazánek hovořil o tom, jak může Raiffeisenbank díky nové platformě poskytovat svým klientům výhodnější nabídky úvěrů. Náš kolega Marek Sušický potom přiblížil problematiku výstavby big data platforem s využitím agilního přístupu a prozradil, jak zajistit neprůstřelnou security nutnou pro využití v prostředí banky.

A co nás zaujalo z letošního programu? Rozmanitost. A tím myslím jak rozmanitost z pohledu odlišných výzev v rozličných byznysech, tak především rozmanitost v přístupech a strategiích, jak se s daty ve velkých českých firmách pracuje.

Zatímco světoví hráči jako jsou ŠKODA Auto a.s. nebo zdravotnický Hartmann mají jasno a pracují na tom, aby se z nich staly skutečně data-driven společnosti plné data-driven lidí, mnoho firem potenciál ve využití dat teprve objevuje.

Na správnou cestu se vydal třeba i Plzeňský Prazdroj, jehož zástupce ve svém vstupu vtipně přiblížil ideu analýzy „pajplajny pití piva“. Nejedná se o digitalizaci konzumace oblíbeného nápoje, nýbrž o sledování a vytěžovaní dat, která se pro marketingové účely sbírají během celého distribučního řetězce, a to od výroby až po prodej koncovým zákazníkům.

Na závěr nezbývá než poděkovat organizátorům a všem, co se podíleli na letošním ročníku, a pozvat Vás, všechny fanoušky dat a byznysu, na ročník následující.

Source: Blue Events

 

Autor: Lukáš Dvořák

Big Data & Data Science