Primetime for… Big Data 2019

Na konci září jsme se za Profinit zúčastnili jednodenní konference “Prime time for Big Data”, která se konala v areálu Národní technické knihovny v Praze. Nosným tématem konference bylo „Jak přetavit data na úspěch”, s důrazem na aplikace týkající se provozu, marketingu a zvýšení prodeje ve větších společnostech. Praktické příklady využití pokročilých metod zpracování dat pro zefektivnění byznysu, nám ve svých příspěvcích představili účastníci z některých úspěšných českých i mezinárodních firem.

Konference byla rozdělena na tři tematické části nazvané Business 4.0, Sales a Marketing 4.0 a Forecasting 4.0, ale témata v jednotlivých blocích se prolínala. V každé části jsme si poslechli čtyři příspěvky.

V první části jsme se například dozvěděli, jak využívá svá data pro zvýšení prodeje a predikce zákaznického chování největší český velkoobchod s elektronikou Alza.cz, nebo společnost poskytující letenky Kiwi.com, která nám prozradila mimo jiného také to, jak do svého stávajícího systému momentálně integruje další funkcionality, jako například automatické navazování jiných než leteckých spojů a podobně. Další technologická firma prezentovala optimalizaci a bezpečnost pohybů vysokozdvižných vozíků v logistických centrech. Účastníky zaujala především živá demonstrace, ve které na základě rozeznávaní obrazu pomocí neuronových sítí, bylo možné v reálném čase sledovat například i to, jestli vozítko (v rámci živé ukázky samozřejmě nahrazené hracím modelem) nabírá správnou paletu, nebo nevstupuje do předem vymezeného zakázaného prostoru.

V druhé části nás pak čekaly další zajímavé příspěvky, např. o možnostech zefektivnění akvizičních kampaní a automatického vyhledávaní nových B2B obchodních příležitostí pro firmy, na základě veřejně dostupných informací o jiných firmách. Velkoobchod s kosmetikou Notino nám pak prozradil, jak přistupují k segmentaci zákaznického portfolia a k predikci odchodu odběratelů.

V rámci této části vystoupil se svým příspěvkem i náš kolega Petr Paščenko, který účastníkům odprezentoval některé z našich zajímavých a nečekaných výsledků týkajících se segmentace bankomatů a prozradil také něco o tom, jak z bankovních dat konstruujeme tzv. pseudosociální sítě (reprezentující podobnosti mezi klienty), které nám pak pomáhají při predikci různých aspektů chování klientů finančních institucí. O tom, že jeho příspěvek publikum opravdu zaujal, se můžete přesvědčit zde.

V závěrečné části se pak účastníkům představila například společnost KINDRED, která se věnovala optimalizaci umísťování online reklamy pro specifického klienta a specifickou kampaň. Společnost CEOS Data všem poskytla dobrou “radu do života” o tom, jak je důležité uchovávat si data ze současného byznysu pro případy budoucího použití, a to i v případě, kdy v současném stavu není ještě jasné, jak se data v budoucnu využijí.

Celkově byla konference velice inspirativní a zdůraznila současný trend utilizace big dat a pokročilé analytiky pro praktické aplikace ve stále se rozšiřující množině byznysových domén.

 

Autor: Dušan Plašienka

Data Scientist