Poslední dny opět potvrdily, že v IT stále neumíme svoji práci lidsky vysvětlit

Poslední dny a týdny byly pro obor IT opravdu krušné. Naprosto všichni skloňovali projekt elektronických dálničních známek (EDAZ), státní IT zakázky obecně a nakonec i výkon desítek odvážlivců, kteří o víkendu řešili jeden velký IT problém, který měl trvat jednotky měsíců. Ne, nebojte se prosím. Tento příspěvek nemíní jakkoliv rozebírat nebo hodnotit státní IT zakázky, systém EDAZ nebo víkendovou hackovací akci.

Cílem je upozornit na stále trvající stav, kdy lidé z našeho oboru neumí lidsky vysvětlit, co vlastně dělají, a pro mimooborové posluchače se v rámci diskuzí v lepším případě jedná jen o shluk zvláštních cizích slov. Jak jinak si vysvětlit, že téměř všechna česká média (až na čestné výjimky) tvrdila, že za víkend byl dokončen celý netriviální systém EDAZ (ne, opravdu se nemělo jednat „jen“ o e-shop, viz část zadávací dokumentace dostupné zde: https://www.sfdi.cz/soubory/aktuality-pro-verejnost-media/2020_edaz_pozadavky_objednatele.pdf) a drtivá většina posluchačů tomu navíc bezmezně věřila (což je ještě horší).

Každá paralela pokulhává, ale i tak zkusme jeden příklad. V rádiu nám řeknou, že za víkend parta nadšenců postavila rodinný dvoupatrový dům a hned v pondělí se v něm dá bydlet. Ano, je to možné (montovaný dům…). Minimálně by se ale objevilo mnoho dotazů jako: „Byly dotaženy inženýrské sítě?“, „Jak je ten dům vlastně velký?“, „Má dům garáž, plot, terasu, jaký je typ podlah, …?“, „Je vlastně dokončený, má vybavení jako kuchyň, koupelny, topení, …?“ a mnoho dalších otázek.

Stejné platí i v případě, kdyby nám někdo oznámil, že dojel (nikoliv doletěl) z Prahy do Brna za 30 minut a nebo že podstoupil transplantaci srdce, ale bylo to na počkání a jen v lokální anestézii. Asi bychom minimálně pochybovali. V IT to ale z nějakého důvodu neplatí. Věci jsou abstraktní a hlavně největší množství práce je typicky ukryto pod povrchem, který většinou dohlédne pouze oboru znalý člověk.

Ikona oboru posledních let, Steve McConnell, pro dokreslení problematiky uvádí krásný příklad se změnou názvu jednoho tlačítka v dialogovém okně operačního systému Windows. Vlastní změna textu je triviální. Jedno slovo se nahradí za jiné. Na první pohled je to tedy práce na pár vteřin. Ale je to opravdu tak? Aplikace má desítky lokalizací, text se tedy musí nejdříve přeložit i do nich. Různé jazyky budou mít různou velikost (délku) textu – vejde se text na tlačítko ve všech jazykových variantách a nebo bude nutné dialog upravit?
A co jazyky psané zprava-doleva, případně asijské varianty bez latinky? Dále je samozřejmě potřeba mluvit o testování na všech podporovaných zařízeních, rozlišeních, vytvoření nového instalačního balíčku, ten opět otestovat, apod. Tato triviální úloha náhrady jednoho slova může mít v důsledku netriviální dopad, a tak zaměstnat i několik lidí na jednotky dní.

A o tom bohužel náš obor je. Vzhledem k ostatním odvětvím lidské činnosti je relativně mladý (desítky let IT versus tisíce let stavebnictví), na druhou stranu však rozvíjející se někdy až nepřirozeným tempem. I lidé z oboru bojují každý den o udržení svých znalostí v souladu s aktuálními trendy, tak co potom lidé mimo obor? K tomu si přidejte všudypřítomnou elektroniku, která s vámi interaguje, překládá v reálném čase a ve vteřině splní téměř všechna vaše přání. Měsíce a roky analýz, vývoje, testování a tisíce hodin lidské práce na pozadí však už vidět logicky nejsou…

Spousta otázek, tak jaké je řešení? Dvěma slovy trpělivost a neustálá ochota vysvětlovat. Pouze tak lze věřit, že jednou budeme mít všichni shodný cit pro vnímání složitosti IT problémů, jako máme i v jiných, více fyzicky hmatatelných, oborech lidské činnosti. Prosím tedy všechny v oboru IT, aby si dali práci s vysvětlováním problémů a byli trpěliví.

Toto je úkol na další desítky let a slovy jedné pěkné paralely pro plánování IT projektů: „Ani 9 žen dohromady nedonosí dítě za 1 měsíc, některé věci prostě potřebují svůj čas“.

Michal Petřík