Na FinDEVr se diskutovaly technologické příležitosti a hrozby pro FinTech

FinDEVr  je asi největší seriál technologických konferencí zaměřených na oblast FinTech. Minulý týden se v Londýně uskutečnila letošní evropská zastávka. Ze všech stran zaznívala klíčová slova typu: metodologie, framework, platforma, všeobjímající PSD2 a cloud.

Některé prezentující firmy na nás udělaly opravdu dojem. Například Aerospike přináší superrychlá řešení na NoSQL databázích. Využívají řízení přímo v nativním jazyce C a pro ukládání dat používají FLASH disky,  To vede až ke stonásobné rychlosti transakcí, proti běžným řešením. Pozornost Amazonu i Google, kterou Aerospike věnují je pochopitelná.

Také Streamdata  zrychlují práci s daty, tentokrát s daty poskytovanými prostřednictvím API. Jedná se o službu pro streamování dat – zjednodušeně cache stávajícího API, které ale na svém HW naškálují  a přenesou tak  zátěž na svou robustní infrastrukturu, která nezatěžuje originálního poskytovatele.

Další trendy, které odteď  mohou vývojáři nejen Fintech aplikací potkat:

  • Mobile first přístup – takže Javascript a ideálně knihovny, které to umí i nativně na mobilech (například ReactJS Native).
  • Aplikace musí být „živé“ (podle zmiňovaných Streamdata.io – mozek považuje cokoliv, co se pohne 2x za sekundu, za živý organismus). Proto by se aplikace měly aktualizovat samy.
  • Univerzální a jednoduchá REST API
  • Cloud služby vždy a všude. A pokud opravdu nemůžete cloud použít, zkuste tak alespoň přemýšlet

Závěrečná debata se věnovala PSD2, což je, pro ty co se s touto zkratkou snad nesetkali, nastupující evropské nařízení, které přikazuje bankám zpřístupnit svá technická rozhraní pro aplikace třetích stran.

  • Pro vývojáře je to jistě příležitost, ale velké banky jsou více pesimistické – jejich předpokladem je, že si klienti začnou využívat možnosti spojené s PSD2 až za 4 – 6 let.
  • Samotná implementace PSD2 je zpožděná, jelikož chybí příslušný prováděcí předpis. A až od jeho vydání budou mít banky 18 měsíců na implementaci.
  • Pomohl by samozřejmě tlak vývojářů a klientů.

A nakonec jedna hrozba k zamyšlení. Mezi prezentacemi by mohla zapadnout jedna, která se věnovala rozvoji kvantových počítačů. Tento generační skok v technologii je nezadržitelný a s prvními masově rozšířenými systémy může padnout většina nyní používaných šifrovacích algoritmů. Všichni, kdo budou disponovat quantum-resistant algoritmy, budou mít jasnou výhodu. Kdo pamatujete šílenství spojené s rokem 2000, těšte se na nové, tentokrát #Y2Q.

Michal Petřík

PS: Konference FinDEVr  proběhla v rámci London Tech Week .