Možná by neškodilo pro jednou vyměnit Agilní videa za knihu plnou reálných zkušeností

Celé IT je agilní. Jak jinak, že? A i kdyby to 100x nebyla pravda, tak se jiné odpovědi dnes již stejně nedočkáte, protože se zaprvé ani nečeká a zadruhé se jednoduše nenosí. Opravdu úspěšných implementací agilního přístupu ale najdete jen pár, v korporátním prostředí pak ještě méně.

Přitom je to přece tak jednoduché – najmete známou (ideálně nadnárodní) konzultační společnost, na Youtube projedete pár videí v čele s Agile Spotify a hotovo. Toto na konci dne samozřejmě ve většině případů nefunguje, jelikož možná právě vaše společnost prodává o trochu víc, než jen muziku, možná má také jinou historii, jinou architekturu a počet systémů, organizační strukturu a investice do IT, než dříve zmíněný prodejce multimediální zábavy (nemluvě o dalších „vychytávkách“ typu požadavky regulátorů, atd.).

Výše uvedené nicméně neznamená, že i s dříve uvedenými atributy nemůžete být agilní. Nic není nemožné, jen je možná třeba trochu jiný přístup. Rád bych vás v tomto kontextu upozornil na nový knižní přírůstek zabývající se přesně touto tématikou. Jedná se o čerstvě vydanou knihu Steva McConnella (mimo jiné autor Code Complete, Software Estimation: Demystifying the Black Art a dalších „pecek“) nesoucí název More Effective Agile – A roadmap for Software Leaders.

Na necelých 330 stránkách textu (formát cca A5) se v 25 krátkých sekcích dozvíte vše, co jste chtěli vědět o agilním přístupu, a to od naprostých (ale nezbytných) základů přes výčet typických neduhů až po praktické návody a checklisty, jak pracovat na zlepšení a škálování. Nenechte se prosím zmást názvem. Jak sám autor v úvodu píše, kniha není jen pro manažery nebo leadery, ale pro každého, kdo se o současný trend vývoje zajímá nebo v něm pracuje. Většina postupů a rad je pak samozřejmě aplikovatelná obecně, tedy nejenom v agilním prostředí. Mimoto si můžete být jisti, že rady sestavil někdo, kdo tématu opravdu rozumí, jelikož se (naneštěstí většinou na rozdíl od zástupců konzultačních společností) v oboru pohybuje přes 20 let a obsah knihy staví na základě analýzy více jak stovky společností po celém světě.

Dovolím si tvrdit, že tato kniha by měla být povinnou četbou pro každého, kdo v nějakém ohledu přemýšlí nebo participuje na agilní transformaci. Pár desítek stran přečtete za pár večerů, přičemž čas strávený četbou se v tomto případě zaručeně mnohonásobně vrátí a možná vám i otevře oči.

Autor: Michal Petřík

Head Of Software Development