Jak efektivně vyvíjet software v období nedostatku vývojářů? Zapomeňte na bodyshop!

Šestidílný seriál našeho CEO, Tomáše Pavlíka, o tom, jakým zásadním chybám se vyhnout při hledání vývojářů do vašeho týmu nebo při nakupování služeb v oblasti vývoje software na zakázku v období, kdy celá Evropa trpí velkým nedostatek kvalifikovaných softwarových inženýrů.

Další díl seriálu navazuje na první radu, která zní – Respektujte známá fakta! Tedy, že nepřesnost odhadů pracnosti, nákladů, času je v době, kdy se odhady u projektů typicky dělají, ve stovkách procent. S nepřesností odhadů je nutné pracovat jako s vlastností softwarových projektů, která je zcela logická a není chybou ani vývojářů ani zadavatelů.

Proč byste měli rozhodně zapomenout na bodyshop?

Je velký rozdíl mezi schopností najmout 5 vývojářů na tzv. bodyshop a schopností dodat a provozovat software. Skupina sebelepších programátorů sama o sobě nedodá vůbec nic a hledat je na trhu má smysl pouze pro organizace, které mají rozsáhlou a lety ověřenou zkušenost s tím, jak zařídit, že partička introvertních hochů vyprodukuje udržovatelný a provozovatelný software podle požadavků businessu, a to vše v plánovaném čase a rozpočtu.

Pokud o této schopnosti máte sebemenší pochybnost, nebo pokud vývoj software není váš core business, nehledejte 5 Java vývojářů. Místo toho hledejte profesionální software house, který je schopen vyřešit skutečný problém, tedy vyvinout, dodat a provozovat pro vás softwarový systém.

Tomáš Pavlík, CEO společnosti Profinit

V dalším díle odhalíme klíč k úspěchu – těšte se!