Jak efektivně vyvíjet software v období nedostatku vývojářů? Umožněte nám překročit limity vaší liniové organizační struktury

Šestidílný seriál našeho CEO, Tomáše Pavlíka, o tom, jakým zásadním chybám se vyhnout při hledání vývojářů do vašeho týmu nebo při nakupování služeb v oblasti vývoje software na zakázku v období, kdy celá Evropa trpí velkým nedostatek kvalifikovaných softwarových inženýrů.

Tomáš Pavlík ve třetím díle svého seriálu podtrhl význam Delivery Managementu a superschopnosti těch, kteří ho řídí. Co dalšího pomůže k úspěchu?

Umožněte nám překročit limity vaší liniové organizační struktury

U našich zákazníků často narážíme na bariéry mezi jejich interními organizačními jednotkami. Tyto bariéry se pak propagují do způsobu práce s externími partnery včetně softwarových firem. Mám na mysli situace, kdy dodáváme software na zakázku pro několik oddělení u jednoho zákazníka. Na dodavatelské straně naši práci vnímáme jako jednu zakázku, s jedním Delivery Managerem a jedním týmem vývojářů, jejichž kapacitu jsme schopni snadno přesouvat tam, kde je to potřeba. Díky skvělé kvalifikaci našich lidí také můžeme jednoduše měnit jejich konkrétní role v projektu (analytik, vývojář, tester, …).

Tuto flexibilitu často zákazníci nedokáží konzumovat, protože jejich oddělení se mezi sebou nejsou schopna sladit na prioritách tak, aby se optimálně a plně využila disponibilní kapacita našeho týmu. Naopak se typicky pracuje ve vlnách, kdy v jeden okamžik všechno hoří a je potřeba v panice navyšovat za každou cenu zdroje a pak jsou zase období, kdy práce není dostatek a část lidí z týmu čeká „na střídačce”. Je to zbytečné, protože pokud by se podařilo udělat celkem jednoduché dohody, získali by všichni ve výsledku víc.

Tomáš Pavlík, CEO společnosti Profinit

Nechali byste si operovat srdce od stavebního inženýra? V dalším díle se dozvíte, co my na to!