Jak efektivně vyvíjet software v období nedostatku vývojářů? Nenechte si operovat srdce od stavebního inženýra

Šestidílný seriál našeho CEO, Tomáše Pavlíka, o tom, jakým zásadním chybám se vyhnout při hledání vývojářů do vašeho týmu nebo při nakupování služeb v oblasti vývoje software na zakázku v období, kdy celá Evropa trpí velkým nedostatek kvalifikovaných softwarových inženýrů.

V předchozím díle seriálu Tomáš Pavlík upozornil na důležitost vnímání projektu jako na společný cíl napříč organizační strukturou. Jaká bude rada pro 5. díl?

Nenechte si operovat srdce od stavebního inženýra

Vývoj software je náročná disciplína – vyžadující talent, kvalitní vysokoškolské vzdělání a následný profesní rozvoj po celý život. Je to obor náročností srovnatelný s medicínou. Přesto si řada lidí stále myslí, že programovat může každý, kdo absolvuje týdenní kurs HTML. Samozřejmě „nabastlit” webovou stránku zvládne malé dítě. Ale rozdíl mezi jednoduchou webovou stránkou a softwarem, který realizuje v bance převod peněz, je stejně velký jako mezi schopností si nalepit náplast a kardiochirurgickým výkonem.

Nepodceňujte složitost software a nepodceňujte nároky na vzdělání vývojářů. Pětileté univerzitní vzdělání v oboru softwarového inženýrství je nutný základ pro vývojáře stejně jako absolvování lékařské fakulty pro lékaře. Ptejte se vašich dodavatelů, jaké mají nároky na vzdělání svých lidí. Buďte nároční a nekompromisní v nárocích na vzdělání vašich in house vývojářů. Z naší zkušenosti jednoznačně vychází, že kvalitní oborové vzdělání je důležitější než roky praxe ve firmě, kde se software „bastlí”.

Tomáš Pavlík, CEO společnosti Profinit

Příští týden se celý seriál uzavře porovnáním, zda řešit náklady nebo cenu za člověkodny, těšte se!